Biominicy – Lær av naturen

B

Den siste billettsuksessen, Avatar, inneholdt mye action, et dryss av følelser og en skje med vri, men den hadde også et miljøkonsept om å leve på linje med naturen. Den kjente linjen “Jeg ser deg” innebærer at en person ikke bare kan se hverandre, men å se naturen og jobbe med miljøet. Andre sci-fi-kreasjoner har også omhandlet organiske romskip som ikke kjøres med metall, databrikker og muttere og bolter, men heller organisk materiale. Selv om dette kanskje bare er en drøm for de fleste, er det ikke utenfor rekkevidde for mange bedrifter å lage produktene sine etter en leksjon eller to fra naturen.

Janine Benyus er en eneste troende på Biomimicry definert som “vitenskapen og kunsten å etterligne naturens beste biologiske ideer for å løse menneskelige problemer.” Selv om navnet kan være ganske nytt, er dette ikke et helt nytt konsept. I flere tiår har mennesker blitt inspirert av naturen. Men i løpet av årene som vi lukker oss i betongteppet vårt, har vi vandret bort fra å finne konsepter, nye innovasjoner og forbedringer i miljøet. Janines mål er å bringe det tilbake.

Noen av de populære produktene som har kommet ut av selskaper som har integrert biomimikk i laboratoriene og styremøtene deres, har vært giftfrie lim designet rundt gekkoens evne til å feste overflater. En annen er fra en saktegående Galapagos-hai som ikke har noen bakterier eller stang på huden. På grunn av mønsteret på haiens hud forblir den ren. For tiden bruker et selskap, Sharklet Technologies, de samme huddentiklene på sykehusoverflater for å forhindre at bakterier lander.

Et nyere eksempel kommer ikke fra en enkelt skapning, men et helt økosystem. Dr Kathe Seidel fra The Max Planck Society på 40- og 50-tallet undersøkte å bruke alternative måter til uforurenset vann med planter. Økolog HT Odum har fulgt dette tankemønsteret videre og prøver nå å etterligne rensende atferd til våtmarksøkosystemer for å håndtere menneskelige kloakkproblemer på en fjerdedel av energien.

Noen få sørafrikanske ideer fra Raul på Ask Nature var å lage klimaanlegg basert på måten elefanter avkjøler seg på med ørene og studere magefjæren til Sandgrouse for å forbedre vannabsorberende produkter.

Se for deg fremtidige lærdommer vi kan lære – å forbedre konstruksjonen for å skape mindre avfall og bruke trekkfugler som eksempler på hvordan man kan fly mer effektivt, til og med snu klimaendringene ved å balansere ut karbondioksid gjennom studier av blader. Hvis alle selskap i dag henvendte seg til naturen for å få svar, kan vi finne at barna våre lever i drømmen vår.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta