Fantastisk haihud

F

Da jeg først begynte å dykke for over førti år siden i Long Island Sound, var min første våtdrakt en haihudsmodell som ble kalt det på grunn av alle de små neoprenhumpene som visstnok holdt varmen bedre. Jeg vet ikke om det gjorde det, men det hadde en tendens til å rive lett, men holdt meg varm i kaldt vann hele året. Men i motsetning til den ekte haiens hud, hjalp det meg ikke å svømme fortere eller mer stille.

Men ekte haihud derimot river ikke lett og vil grov opp menneskelig hud hvis den gnis mot den fra halen til hodet. Den første haien jeg noen gang rørte ved var en mako vi fanget i Montauk, og da vi surret den til båten følte jeg at den var hud og det var nesten glatt fra hode til hale, men veldig grovt fra hale til hode. Før noen kommer i et brøl spiste vi hele haien som ble skåret i biffer og grillet med smør og pepper. Ganske bra!

Men faktum er at haihuden er fantastisk og ligner veldig på ray skin som er en nær slektning. Faktisk, langt tilbake før håndverkere av sandpapir brukte strålehud og haihud til å glatte tre. Jeg vet ikke hvor lenge det varte, men var sannsynligvis avhengig av hvilken type tre som ble slipt ned.

Haienes hud består faktisk av mikroskopiske tenner som henger sammen og blir referert til som dermal skalaer som betyr hudskala. Så når de svømmer gjennom vannet skaper ikke vekten noe drag og lar haien bevege seg uanstrengt gjennom vannet. De fleste haihud er grå i farge uavhengig av hai, med mindre det er en bunnmater som må kamuflere seg fra byttet og andre rovdyr. Huden beskytter sannsynligvis haien på grunn av styrken til selve huden som kommer fra dens tykkelse og designstruktur. Faktisk har de haiske skalaene til en hai en hardhet som er lik granitt! Wow!

Hvis mennesker hadde haihud, ville vi sannsynligvis fått mye mindre skader og mindre kutt og skrubbsår ville være en saga blott. Faktisk ville det være som å ha på seg en minikjede. Selvfølgelig ville den interessante delen være at alle i utgangspunktet ville ha samme farge. Tenk deg det!

Så neste gang du ser en hai i et akvarium eller i havet, er det bare å ta en titt på huden deres og se om du kan se de dermale dentiklene som er unike for haier og stråler. Sannsynligvis ikke, men nå vet du at de er der.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta