Flyr med CO2

F

Da jeg først begynte å fly med motormodeller på 1950-tallet, hadde vi bare ic-motoren generelt tilgjengelig, det dukket opp ting i modellpressen fra tid til annen på 1960-tallet om bruken av CO2-motorer,

Dessverre hadde ic-motorer noen ulemper, hovedsakelig i det faktum at de var støyende, det var ingen lyddempere for dem på den tiden, og da kontrolllinjeflyging var i sin storhetstid begynte mange klager på støy å rulle inn, noe som førte til tap av flere flyplasser, produsenter begynte å produsere lyddempere for mange av de større motorene, og det var forsøk på å produsere tidlige elektriske fly. Ulempen var at disse viste seg å være svært tunge på grunn av batterier, størrelsen på motoren og radioutstyret på den tiden,

Noen få CO2-motorer hadde begynt å dukke opp i Storbritannia omtrent på denne tiden, Bill Brown i USA hadde bygget sin første CO2-motor som gikk i 1942, bortsett fra The American Brown ble den engelske Shark, Telco og den tsjekkiske Modela tilgjengelig, og frem til tidlig på 90-tallet var det slik ting forble,

Gå inn Stefan Gasparin. Inntil den første ‘Interscale’ i Nottingham i 1991, var dette navnet bare kjent for noen svært få personer utenfor modellbrorskapet i det daværende Tsjekkoslovakia, som Stefan laget noen få bittesmå motorer for til vennene sine.

Fremkomsten av Velvet-revolusjonen gjorde det mulig for ham å vurdere å selge motorene sine vestover, og med dette i tankene ble han sammen med et lite firma som laget instrumenter for full størrelse fly (for det meste russiske, dette selskapet på den tiden led av et plutselig fall i bestillinger) ideen var at fabrikken skulle masseprodusere et nytt design av motor for ham.

På Interscale ble Gasparin-motorer vist av redaktøren av det tsjekkiske modellmagasinet, Otakar Saffek, også en internasjonal FAI-dommer, til en lamslått gruppe modellbyggere som ikke kunne tro at et modellfly kunne passe inn i en 2oz tobakksboks, enn si har en fungerende motor montert på den som faktisk fungerte.

Så i dag er det nå en mulighet til å bygge en rekke små, lette, sport- og konkurransemodellfly, enten for friflyvning eller RC, innendørs og utendørs. Hva som helst. En trygg, ren og tilfredsstillende måte å fly på. Kraften som produseres for deres størrelse er forbløffende.

Et ord om hvordan de fungerer. CO2- og dampmaskinen jobber etter samme prinsipp. De er ekspansjonsmotorer. Hovedforskjellen er drivstoffet. CO2-motoren bruker gass generert fra flytende CO2, i motsetning til damp. Gassdampen under høyt trykk føres gjennom et lite rør fra tanken til et kammer med kule og ventilsete i sylinderhodet. Når stempelet, som har en stolpe sentrert på toppen, skyver kulen ut av setet (øverst i dødpunktet), suser gass inn og presser stempelet ned. Gassen kommer ut gjennom portene når veivakselen svinger rundt mot nedre dødpunkt. Når stempelet kommer opp igjen, er syklusen fullført. Motoren vil gå i begge retninger.

Informasjonen som presenteres her er ganske generell og er ment å hjelpe nykommeren til CO2 med å eliminere noen problemer som kan oppstå ved å ikke følge noen få viktige prosedyrer. Ved å følge disse prosedyrene vil en stor grad av tilfredshet og god gammel moro bli din.

Vedlikehold av motoren: Når det er behov for å åpne motoren for å rense ut smuss eller fremmedlegemer fra en dårlig landing, skift ut en skadet tetning, etc., sett sammen delene bare fingerstram, låsemutter, sylinderhode, tanklokk, dyse, osv. Bruk ALDRI tang eller noen form for skiftenøkkel.

Smøring: Det er veldig viktig å holde den lille perlen godt oljet. For oljeprosedyre, se mfg. bruksanvisning. Hver sjette eller åtte flyvning bør gjøre det. En liten mengde med en nålesmør vil gjøre. Ikke over olje. Ekstra olje vil ikke skade motoren, men vil, hvis det gjøres gjentatte ganger, ødelegge flyet ditt.

Ladere for C02-motorer.

Det er for tiden 5 typer ladere tilgjengelig.

I Storbritannia bruker vi vanligvis bare 2. Den enkle “spartlet”-typen som bruker 8 g pæren som brukes til å lage brus, er billig å kjøpe, men kan være veldig dyr i drift, en boks med 10 pærer rommer bare 80 g gass, og uansett , for de større motorene er de små fyllstoffene upraktiske siden tanken har større kapasitet enn pæren som fyller den. I dette tilfellet er den desidert mest økonomiske måten å lade motoren på å bruke bulkadapteren som passer på en ‘Sodastream’-sylinder. Disse er generelt tilgjengelige i en eller annen form over hele verden, men sørg for at hvis du bruker en sylinder som ikke er ‘Sodastream’, er trykkavlastningsventilen på siden av sylinderen og IKKE innebygd i hodeventilen.

I land hvor “Sodastream”-sylindere ikke er tilgjengelige, er det ofte mulig å få tak i 12g pærer, vanligvis brukt på luftvåpen. For å bruke denne pærestørrelsen vil det være nødvendig å bruke den luksuriøse Gasparin-laderen som tar enten 8 eller 12 g pærer.

I Storbritannia kan ‘Sodastream’-sylinderen fås fra Boots, Tesco etc, det er bare nødvendig å kjøpe sylinderen én gang, fra da av tar du den tomme tilbake og bytter til en fylt for mindre enn prisen for en boks med pærer. Hver sylinder inneholder 250 gram gass og kan vare i evigheter. Installasjon av C02-motorer er ganske enkel, røret fra motoren til tanken kan bøyes forsiktig til nesten hvilken som helst form, for Gasparin-røret kan det vikles rundt en blyant for å ta opp uønsket slakk. Den eneste regelen å huske på er at tanken ikke må monteres mer enn 45¡ av vertikalt. Det spiller ingen rolle for motoren hvilken vei opp den er installert.

Fylling av tanken kan gjøres på to måter. Med påfyllingsmunnstykket på motoren vendt ned og laderdysen opp, lages en “gass”-lading, denne brukes til trimming og flytesting og også under forhold med svært høy luftfuktighet. Dette er for å forhindre svært rask avbrenning av gassen som kan føre til frysing av motorsylinderen og dermed svært dårlig ytelse.

Den andre måten å lade på er en “flytende” ladning. Dette er med laderen vendt ned og påfyllingsmunnstykket fra motoren vendt opp. Flytende gass føres inn i tanken og det tar lengre tid å brenne av enn en gassladning, noe som resulterer i mye lengre motorkjøring. Pass på! Det er mulig, hvis tappen på stempelet løfter kulen i hodeventilen på tidspunktet for lading, at flytende gass kan komme inn i sylinderen. Hvis dette skjer og du svinger støtten, er resultatet en ødelagt stempelring som vil ha blitt frosset fast til sylinderveggen av minusgrader-gassen. Pass alltid på at stemplet ikke er på toppen av bevegelsen før du fyller tanken.

Skulle du være uheldig og fryse ringen, er det veldig enkelt å bytte den, bare skru av hele sylinderen, låseringen og det hele og løft den av stempelet. Du vil se ringen på toppen av stempelet, vipp den av og monter en ny, ikke glem å legge litt C02 smøremiddel på ringen før du setter sylinderen forsiktig inn igjen, husk å løsne låseringen før sett tilbake sylinderen, sett en gassladning i tanken og skru ned sylinderen ved å skyve støtten mellom svingene til riktig hastighet er stilt inn, og lås deretter av med låseringen. Enkelt egentlig! MEN! Hvis du prøver å montere en ring på en av de mindre motorene, G24 ned, anbefaler jeg at du bruker et gullsmedglass slik at du kan se hva du gjør!

C02-motorer er nå både pålitelige og relativt rimelige å kjøpe. De ser bra ut på en modell som burde ha en motor, og mest av alt, selv om de er praktisk talt lydløse, er støyen de lager mest realistisk og vil ikke fornærme naboer eller publikum når de er i bruk

Justering av motorhastighet: RPM kan endres ved å rotere sylinderen. Løsne låsemutteren, vri sylinderen med klokken. RPM økes. Mot klokken reduseres turtallet.

Velge motorstørrelse for din modell: Se mfg. bruksanvisningen. Det er imidlertid lurt å installere en litt større motor strupet ned enn en mindre motor som må kjøres på vidt gap for ønsket ytelse.

Montering av tank i modell: Plasser tanken på midten av balansen, eller litt fremover. Vekten på tanken varierer med væskemengden, og hvis den er for langt fra balansesenteret, kan den endre trimmen på fly under flyvning.

Modellvekt: Bygg lett. Fortsett å laste ned vingene. Lette modeller, spesielt skala, ser bedre ut når de flyr saktere.

Lykke til og lykkelige landinger

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta