Fortjener haier deres dårlige rykte?

F

Siden menneskeheten dukket opp på jorden, har de lært å frykte og respektere toppunktets rovdyr som streifer rundt i våre hav og noen ferskvannselver. Hva snakker jeg om? Haier! Faktisk, så snart folk hører ordet: “Shark!” terror blir øyeblikkelig malt på ansiktene deres mens tankene raskt husker de skremmende scenene i filmen: “Jaws”. Er det virkelig rettferdig å gi haier et så dårlig rykte? Er de fortjent det? La oss se!

Fakta 1: Haiangrep er ikke en spesiell effekt eller fantasi av fantasien til forfatterne som er ansvarlige for filmer som “Jaws” og “Deep Blue Sea”. De eksisterer. Faktisk er det i gjennomsnitt 56 uprovoserte haiangrep hvert år, på verdensbasis. Av disse angrepene er omtrent 4 dødelige.

Fiksjon #1: Haier forfølger kaldblodige mordere. Selv om de er kaldblodige skapninger, forfølger de ikke noen, spesielt mennesker. Faktisk, av de 62 årlige haiangrepene, er 56 uprovoserte. Av disse haiangrepene er 6 provosert av mennesker som faktisk angriper dem. Av de 56 uprovoserte haiangrepene skyldes de fleste, om ikke alle, forvirring med deres favorittmåltid: sel. Det er for mye til at de kan spise i havene og elvene for å begynne å kaste bort tid og forfølge mennesker. Filmer er utelukkende basert på underholdningsformål og billettsalg, ikke på fakta.

Fakta 2: Det er ingen ord for å beskrive skrekken til et haiangrep, men bevaringsstatistikk lyver heller ikke. Mens gjennomsnittlig 4 dødsfall per år skyldes uprovoserte haiangrep av 56 over hele verden, er det 100 millioner haier som blir utsatt for mennesker ettersom de påvirkes av enten kommersiell over fiske eller ulovlig fiske av begge: sports- eller yrkesfiskere. Alle resulterer i dødsulykker: 100 millioner av dem.

Fiksjon #2: Haier spiser omtrent alt … eller hvem som helst. Sannheten er at med mindre du snakker om tigerhaien, vil de fleste hai -arter foretrekke å spise fisk, bløtdyr og sjøpattedyr. Mennesker hører ikke hjemme på menyen.

Fakta nr. 3: Av de 350 haiartene som streifer i vannet på planeten vår, er det bare 20% som er i stand til enten å utføre et haiangrep på mennesker eller til og med komme i kontakt med dem. Faktisk er 80% av haiene enten for små, er plankton enten eller lever der mennesker ingen steder er å se, så de ikke utgjør noen trussel for menneskeheten.

Fiksjon #3: Den store hvite haien foretrekker mennesker fremfor alt annet. Falsk! Faktisk trekker de seg vanligvis tilbake etter den første bittet, ettersom mennesker er for benete for sin smak og ikke har den rike spekelen de liker så godt og vanligvis finner hos seler, sjøløver og hvaler.

Fakta 4: Det viktigste haiangrepet som noen gang er registrert ble utført under andre verdenskrig på mannskapet på USS Indianapolis. Mens omtrent et dusin av besetningsmedlemmene ble slukt av haier i denne tragiske hendelsen, var ofrene vanligvis de døde, de hardt skadde eller de isolerte. Det er ikke kjent at haier jakter på friske individer, frykter de konsekvensene.

Fiksjon #4: Haier dreper mennesker med vilje. Faktisk er de fleste haier som er involvert i dødsfall forårsaket av haiangrep hovedsakelig på grunn av størrelsen på bitt som er påført, ikke av mengden bitt. Hvis en arterie blir kuttet, er dødsårsaken vanligvis eksanguinasjoner, ikke selve bittet. Vanligvis er store haier ansvarlige for slike dødsfall. Haier som er involvert i denne typen dødsulykker er stort sett den store hvite haien, oksehaien og tigerhaien.

Fakta #5: Noen hai -arter er farligere for mennesker enn andre. Det er sant ettersom noen arter er mer aggressive eller mer vanlige i visse områder. Når du jakter, spesielt i grumsete farvann, blir ikke haier som den store hvite haien, oksehaien og tigerhaien skremt av størrelse og vil angripe i løpet av jakttiden hvis de forveksles med favorittbyttedyrene. Disse tre artene er de beste haiartene som er involvert i uprovoserte haiangrep.

Fiksjon #5: Jo større haien er, jo farlig er den for mennesker. Mens den store hvite haien er av imponerende størrelse, er hvalhaien og Basking -haiene, som er de to største fiskene som svømmer i planetene våre, også planktoneter, noe som betyr at de ikke skader mennesker. Faktisk har flere dykkere holdt selskap til disse milde gigantene.

Som du kan se, fortjener haier ikke sitt dårlige rykte, som hovedsakelig er et resultat av skrekkfilmer basert på visse hai -arter. I virkeligheten er de som er de “virkelige” ofrene ikke mennesker. Ikke glem at våre hav og noen elver også er deres naturlige habitat. Det er vi som er de ubudne gjestene. Det minste vi kan gjøre er å vise dem litt respekt og gi dem litt plass når sikkerhet blir et problem. Ikke gjør dem til “skurkene”! Faktisk har de fleste overlevende av haiangrep ingenting annet enn respekt for dem. Det må være en grunn!

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta