Fra Ponta Ponta – Mosambik

F

Fra grensen ved Kosi Bay til tuppen av Santa Marla-halvøya, omtrent 100 km mot nord, er Ponta do Ouro det første av seks slike punkter som strekker seg helt opp langs kysten av det sørlige Mosambik. Hvis du ruller ned vinduene vil du slippe den umiskjennelige lukten av Mosambik inn i bilen; støv, salt og solskinn ……………….

Ponta do Ouro

Ponta do Ouro, for det meste forlatt under Mosambiks borgerkrig, blir nå renovert. Det er også nye bygninger, og mange skilt som annonserer sørafrikansk-finansierte boligutbygginger.

Motel do Mar ved stranden er et landemerke i Ponta, men bortsett fra et friskt lag med maling, har det gamle motellet ikke endret seg mye:

Vil du vite hvorfor Sør-Mozambique er så populært? Se ikke lenger enn til strendene

To-etasjers cabanas er komfortable, rene og svært nær stranden. Stranden er beskyttet mot det indiske hav av en hesteskoformet odde, hvor vannet er varmt og den sølvblanke bukten skinner romantisk i kveldslyset.

Man kan ligge i senga og høre på havet som raser utenfor. Fiske og dykking er den største attraksjonen som bringer mange besøkende til Ponta. De grunne skjærene nær kysten er perfekte for dykking, men viltfisk lurer i dypet lenger ut der havbunnen faller bratt av.

Ved et rev som heter Steps, kan fargerike skapninger som en sjelden froskefisk og bittesmå papirfisk sees. Store hvalhaier kan også sees bak bryterne, og den lokale 300-sterke belg av delfiner, som er ivrige etter å samhandle med mennesker, har en hjemradius som strekker seg omtrent 40 km langs kysten. Pontas lokale sjøhund, Spot, er alltid på utkikk etter delfiner. Hvis du dykker dypere ned og unnslipper de hakkete overflateforholdene, kan du bli omringet av en galakse av delfinklikk og knirking. Men med bare et knips med halen kan de forsvinne igjen.

Selv om det er ferskvannssjøer langs hele kysten, er svømming ikke en god idé, siden det er skilt som varsler deg om tilstedeværelsen av krokodiller.

Det finnes alle slags kuriositeter og utskjæringer på det lokale håndverksmarkedet i Ponta do Ouro.

En veidel på 7 km til Ponta Malongane er ganske røff med dype sandstrekninger og bratte stigninger. Omtrent halvveis til Malongane, til venstre for veien, ligger sandgropen, en stor, eksponert sanddyne som er skuret med dekkspor. Det er her firehjulinger og 4×4-muttere gjør skade på seg selv og miljøet i sesongen. The Sand Pit er et sted å unngå med mindre du er en adrenalin-junkie. Ponta Malongane har bare ett feriested, Parque de Malongane og har pene, luftige hytter, rondavels, en stor, skyggefull campingplass og et velutstyrt dykkesenter. Stranden er ikke like beskyttet som den en Ponta do Ouro, men er mindre overfylt.

Den beste utsikten finner du på Nascer do Sol Bar (som betyr “soloppgangsbar”), over dykkesenteret. Ett dykk ved et rev kalt Anchor eller ved et annet ved Drop Zone, hvor en stor skjæreskilpadde kan sees. Etter dykking kan man ta turen til Ponta Mamoli, ytterligere 4 km lenger opp langs kysten.

Håndtegnede anti-quad- og scrambler-skilt er å se fordi firehjulinger ikke er velkomne på feriestedene. Du kan imidlertid dra på en ridetur, et dykke eller en tur på skilpaddespotting i sesongen. Du kan være heldig nok til å se en kvinnelig skinnrygg legge eggene sine i ly av mørket.

Hvis du har fått nok av camping, er Mamoli det perfekte stedet å skjemme deg bort for en natt eller to. Tømmerhyttene for to personer har eget bad og myke senger med bølgende myggnett. For et liv!

På grunn av veiens tilstand er det svært få som våger seg utover Ponta Mamoli. Det er en 11 km lang seksjon med dongafylt tjære mellom Mamoli og den lille bosetningen Zitundu. Deretter tar du til høyre inn på en sporete sandsti. Dette sporet fører til slutt til Catembe, over bukten fra Maputo. Etter 30 km kjøring kommer du til porten til Reserva Especial de Maputo, eller Maputo Elephant Reserve. Det tar minst tre timer å kjøre gjennom Maputo Elephant Reserve. Du må kjøre gjennom dette reservatet for å komme til Santa Maria-halvøya og Ponta Torres, 68 km unna. Det er tusenvis av sommerfugler; mest sannsynlig av Neptis-familien, ved Ponta Torres. I løpet av 1970-årene ble mye vilt flyttet dit fra Umfolozi viltreservat i Sør-Afrika, men Mosambiks påfølgende borgerkrig utslettet alt bortsett fra en svært liten bestand av elefanter. de ser på mennesker som fienden, og i 2007 forårsaket elefanter betydelig skade på kjøretøy i reservatet. En inngangsavgift på R70 per person og ytterligere R70 per kjøretøy lar deg komme inn i reservatet, og alt du trenger å gjøre er å følge den eneste veien gjennom reservatet. Det er en mulighet for å se en elefant på vei gjennom sivet før han blir slukt av landskapet som om han aldri var der.

Ponta Torres er slutten av veien, og hvis du virkelig vil dit må du tåle endeløse, beinslitende kilometer med ufattelig grusomme veier. Det ryktes at kongefisken er en av de livligste i Mosambik. Ponta Torres Camp, har et overraskende komfortabelt utvalg av selvbetjente hytter med klimaanlegg og safaritelt med eget bad. Det er bare fem minutters gange fra den beryktede Hell’s Gate – den smale, sinte strekningen med flyktig vann mellom Inhaca Island og Santa Maria-halvøya.

På den ene siden er den villedende rolige Maputo-bukten og på den andre det brusende Indiahavet.

Det er ingen andre steder å gå nå enn tilbake slik du kom.

Besøk Mosambik Afrika for mer informasjon.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta