Hvordan finner delfiner seg hjem i mørket?

H

Jeg elsker delfiner, og alle er enige om at de er så intelligente, og de kan gjøre så utrolige akrobatiske triks. Men hvordan finner de seg rundt i verdens store hav? Det er ingen veiskilt. Og det kan bli ganske mørkt der nede. Så hvorfor kommer de ikke til å krasje til ting?

Tenk deg at et menneske seiler over havet, tenker på virksomheten sin, og padler bort uansett. Plutselig kommer det en enorm bølge, som krasjer i den lille kanoen og banker ham i vannet. Hva ville vårt lille menneske gjort? Han ville være tapt, ikke sant? Nå flyter han rundt, målløst, midt i havet uten en gang å padle. Hvordan i all verden ville vårt lille menneske finne sin eller hennes vei hjem? Det er ingen mobiltelefon. Midt i totalt kaos og panikk og frustrasjon var mobiltelefonen det første som fløy over bord og sank til bunnen av havet. Og det ville ikke være noe poeng i å rope “Hjelp! Noen hjelpe meg!”. Det er ingen i miles rundt, for dette dumme lille mennesket kom akkurat inn i kanoen sin og drev av gårde uten å fortelle noen hvor han skulle – bare for å ha det litt moro.

På den annen side ville en delfin instinktivt vite nøyaktig hva han skulle gjøre. Det er 36 forskjellige typer havdelfiner og 5 ferskvannsdelfiner. De er pattedyr, akkurat som oss. Likevel kan de holde seg under vann i omtrent femten minutter og dykke til rundt 260 meters dyp. Den mest populære kjente delfinen er flaske -nesedelfinen. Og for å finne veien hjem i mørket bruker de en teknikk som vi mennesker kaller: ‘Ekkolokasjon’. Ved å produsere en klikkelyd, som beveger seg som en bølge gjennom vannet, lytter delfinen mens lyden treffer faste gjenstander i det fjerne. Og når den lyden spretter tilbake, blir den oppdaget av delfinens underkjeven. Det er veldig sofistikert. Tiden det tar for lyden å komme tilbake, vet delfinen instinktivt hvor langt unna objektet er i det fjerne. Så de støter aldri på noe. Tenk deg å rope i en tunnel og lytte til stemmen din som ekko i det fjerne, bare ekkolokalisering er mye-mye mer presis. Det er også litt som å kunne se rundt hjørner. I villmarken kan delfiner oppdage fare eller mat som de ikke engang kan se.

Men vårt lille menneske er kanskje ikke helt tapt. Han har kopiert ekkolokaliseringsteknikken veldig godt, med radar- og sonarutstyr. Nå, hvis bare vårt lille menneske hadde tenkt å pakke noe slikt i sin lille kano.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta