Spytter eller svelger haier? 10 haifakta for å sjokkere deg!

S

Er det jegerne, eller de som blir jaktet? Få mennesker skjønner at godt over 100 millioner haier dør hvert år av menneskehetens hender. Dette er i stor grad et resultat av markedet for haifinner. Millioner av andre dør som bifangst i garn beregnet på andre arter. Disse haiene blir ofte kastet over bord som søppel.

Til sammenligning er det vanligvis registrert færre enn 10 dødelige haiangrep på mennesker i et gjennomsnittlig år.

Overrasket? Ikke vær det. Haier er mye misforstått og misforstått. Les videre. Vi har 10 haifakta som vi er villige til å vedde på at du ikke visste. La oss skille noe av fiksjonen fra fakta …

1. Hun er eldre enn du tror …

Over 400 millioner år med evolusjon har raffinert hai arter for å passe perfekt til de forskjellige vannmiljøene de finnes i. Sammenlign det med menneskets historie. Grotteboerne som vi stammet fra, reiste seg bare på to bein for rundt 6 millioner år siden.

2. The Mighty Megalodon

Sammenlignet med den nå utdøde Megalodon, er Great White en fitte katt. Den største haien som noen gang har eksistert, de kan bli opptil 30 meter lange. En voksen mann kunne lett ha stått opp inne i den åpne munnen til en voksen Megalodon.

3. Kjever spytter, hun svelger ikke

Dessverre er den majestetiske hvite haien fortsatt ansett som en tankeløs, morderisk, drepende maskin av mange mennesker. Det var en tid for ikke så lenge siden da menneskeheten også fryktet rovdyr på toppen av næringskjeden som gikk på land. Tigre, løver, isbjørner ble alle slaktet uten å tenke på hvilken effekt dette ville ha på økosystemene de var (og er) en viktig del av. Sakte blir de beskyttet, i stedet for å henrettes.

Når en Great White tar en bit av en svømmer, surfer eller brettet hans, er det ofte tilfelle av feil identitet. Sett nedenfra kan en surfer på et brett se veldig mye ut som et stort, fett, velsmakende sel. Store hvite er så høyt utviklet at når de biter i byttet sitt, får de en følelse av hvor mye kroppsfett skapningen bærer.

Når de tar en bit av mennesker, gidder de ofte ikke å “fullføre jobben”. Vi er ganske benete, ikke fettfylte og saftige som selene. Så de spyttet oss ut. Dessverre sitter vi igjen med et ganske ekkelt sår, ofte milevis fra land …

4. Du kan ikke se meg …

Selv når haier ikke kan se deg … kan de fortsatt føle deg. Etter hvert som haier utviklet seg utviklet de en “sjette sans”. Ampullae av Lorenzi kan høres ut som en eksotisk italiensk rett. Det er ikke. De er reseptorene som haier bruker til å ane elektromagnetiske signaler som ikke blir lagt merke til av mennesker og andre arter.

Det sies at haier kan “føle” hvor fort hjertet ditt slår når de svømmer forbi deg. Hammerhoder har blitt observert jaktstråler begravet under sanden, ved å bruke deres evne til å ane hvor deres neste potensielle måltid gjemmer seg. Når de har funnet stedet, spikrer de (bokstavelig talt) ned strålen under sanden ved hjelp av den to stikkende hammeren som er hodet deres. Ufør, blir den uheldige strålen lunsj.

Som de sier, kan du løpe, men du kan ikke gjemme deg … i hvert fall ikke for en sulten hammerhode!

5. Haier får ikke kreft

OK, ikke 100% sant, men nesten. Forskere har tvunget haier til å innta kjente kreftfremkallende stoffer og injisert dem med dødelige giftstoffer. Likevel er det færre enn 10 verifiserte rapporter om haier som utviklet ondartede svulster. Menneskeheten har mye å tjene på å studere disse fascinerende fiskene, i motsetning til å slakte dem.

6. Dårlig tann? Voks litt mer!

Hvis du har en katt, vet du hvor mye hår de kan felle. Et lignende fenomen kan observeres hos mange hai -arter. Det er ikke overraskende at de mister tennene mens de fôres eller når de blir eldre. Det som er uvanlig er at de har evnen til å vokse mer.

7. Er det en hai i sjøen?

Bullhaier er en haiart som har utviklet evnen til å regulere vannmengden i kroppen, uavhengig av hvor mye eller lite salt som er i vannmiljøet. Det betyr at de kan komme inn i elver, og til og med svømme oppstrøms i innsjøer i jakten på mat. Lake Nicaragua og Zambezi -elven i Afrika er to steder hvor det ofte rapporteres om haier ganske komfortabelt.

8. Du stinker. Og du er bråkete.

Lukten av en hai går utover alt vi mennesker kan forestille oss. Noen arter kan føle blod i vannet med en konsentrasjon på en del per 10 milliarder. Det betyr at en person med til og med en åpen ripe ville bli oppdaget av en hai innenfor en veldig bred radius, veldig raskt. Haier finnes i stort sett alle havmiljøer på jorden. Det kan folk også. Svømming, fiske eller dykking. Likevel er det relativt få angrep på mennesker.

Tankeløse, vilkårlige mordere? Jeg tror ikke.

Mens en dykker som bruker en pusteaggregat er relativt stille, er konvensjonelt dykkerutstyr høyt og bråkete for de som lever i undervannsverdenen. Dette er en del av grunnen til at det kan være så vanskelig å få øye på og fotografere haier. For dem høres vi ut som en lastebil som brøler forbi, med boblene våre og støyende pust.

9. Vi spiser hva som helst

Det kommer an på. Tiger Sharks har skaffet seg et spesielt beryktet rykte som “opportunistiske” feedere. Dekk, babyhvaler, sko og sjømenn. Du nevner det, sjansen er stor for at den er funnet i magen til en tiger.

Når det er sagt, er de milde gigantene i havet og den største fisken på jorden hvalhaiene. De har ingen tenner. Siden de er filtermatere, siler de plankton fra sjøen mens de svømmer. De er nydelige skapninger som vil tolerere snorklere og (noen ganger) dykkere som svømmer sammen med dem. Dessverre er de nå truet mange steder hvor de en gang svømte i sunne tall.

10. Vær redd, vær veldig redd. Nei vent. Ikke vær …

Store haier, som alle ville dyr som er et rovdyr og et rovdyr, bør vises en sunn grad av respekt. Spesielt når vi dykkere kler oss, tar spranget i sjøen og slipper inn (ubudne) hjem til seg. Hvis en gruppe tigre falt uanmeldt gjennom taket mitt og fulgte meg rundt i huset mitt, ville det også gjort meg litt nervøs.

I hovedsak er dette det vi gjør når vi kommer inn i havet. Haier, som jordens andre skapninger, er ikke ute etter en kamp. De vil åpenbart forsvare seg selv hvis de er i hjørnet eller føler seg truet. Vis haier den respekten de fortjener, og det er svært sannsynlig at de vil returnere favør.

** BONUSFAKTA **

I 2014 ble 33 000 amerikanere skadet på en eller annen måte på grunn av bruk av toaletter. Haier var ansvarlige for hele 13 skader. Bare å legge det ut der …

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta