Syros greske øyhistorie – legender – tradisjon

S

Den eldste legenden som refererer til Syros er den om Kiranos – den er nevnt i en inskripsjon av Archilohos. I dette sagnet nevnes kongen med samme navn, som levde, som det ser ut til, i de tidlige historiske årene. I følge noen versjoner av denne legenden er Kiranos opprinnelse usikker. Han forliste utenfor Paronaxia og ble reddet av en delfin som bar ham til Syros på ryggen.

En dydig mann, han ble mye respektert av innbyggerne som i mange år fremover ville vise “Kiranos’ hule” med stolthet. Grotten var stedet han angivelig tok til etter eventyret i havet.

Dessuten refererer Homer in the Odyssey, og for å være mer spesifikk i hyrden Eumeos ‘fortelling til Ulysses, til en viss Syrii-øy (som påstås å være Syros), som ble styrt av Ktissios Ormenides, gjeterens far.

Fra den fortellingen antas det at det var en betydelig fønikisk innflytelse på øya, under den tidlige geometriske epoken (og kanskje senere). Den innflytelsen kunne ha vært så mye at øyas navn er fønikisk, siden det kan komme fra to fønikiske røtter: enten “Ousyra” – “Ousoura” som betyr “glad” eller “Syr” som betyr “klippe”.

Dessuten kan navnet på den sørvestlige bukten, “Finikas”, muligens være fønikisk innflytelse. Uansett er det et faktum at hvis navnet “Syrii” er navnet på Syros-øya i dag, er denne homeriske rapsodien det eldste skriftlige beviset for øya fra den “obskure” epoken.

Det som er et sant faktum er at Syros er en virkelig vakker øy som besøkes av mange utlendinger og grekere også siden den er bare noen få timer unna Athen og lett tilgjengelig.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta